Voortgang realisatie programma's

Programma 3 Fysieke leefomgeving

Overige ontwikkelingen

Problematiek rondom stikstof
De ontwikkeling rondom de stikstofproblematiek gaan snel. Op 1 juli 2021 is de Wet stikstofreductie in werking getreden. Deze wet moet er voor zorgen dat de natuur sterker wordt en de stikstofdepositie omlaag gaat. In deze wet is ook een 'bouwvrijstelling' opgenomen. Voor de bouw-, aanleg- en sloopactiviteiten is onder voorwaarden geen onderzoek naar  stikstofdepositie en/of een natuurvergunning nodig. Voor de gebruiksfase van wat gebouwd of aangelegd wordt geldt deze vrijstelling niet.

Op provinciaal en regionaal niveau wordt gewerkt aan een gebiedsgericht uitvoeringsprogramma om de stikstofdepositie terug te dringen zodat enerzijds de natuur zich kan herstellen en/of verbeteren en anderzijds er ruimte is voor economische ontwikkelingen. Bij het opstellen van dit uitvoeringsprogramma worden alle sectoren betrokken.

Ondanks dat er nog steeds geen oplossing is, heeft dit geen grote invloed op het aantal initiatieven.  De Wet stikstofreductie biedt ruimte bij het verlenen van vergunningen. En bij ruimtelijke planvorming maakt de stikstofdepositie onderdeel uit van het reguliere proces en wordt het niet meer gezien als een extra onderdeel.

Nog veel werk rond de invoering van de Omgevingswet
Het Rijk geeft nog steeds geen zekerheid over de invoeringsdatum van de nieuwe Omgevingswet vraagt veel flexibiliteit. Invoeringsdatum is nog steeds gepland op 1 juli 2022. Invoering halverwege het jaar is complex vanwege de effecten van de Omgevingswet op het gewijzigde vergunningenstelsel en de leges. Pas in het voorjaar van 2022 wordt duidelijkheid verwacht.

Voor het inrichten van de het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is tijdelijk gespecialiseerde extra capaciteit nodig. Onze lokale verordeningen en beleidsregels moeten worden geactualiseerd. Ook dit gaat extra capaciteit vragen.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:34:07 met de export van 11/11/2021 14:04:38