Voortgang realisatie programma's

Programma 2 Openbare orde en veiligheid

Thema's

2.1 Hulpdiensten

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Adequate brandweerzorg, crisisbeheersing en rampenbestrijding

  • Actualiseren van regionale rampen– en incidentbestrijdingsplannen.
  • Dit doen we door te participeren in de werkgroep planvorming van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.
  • Up to date houden van de kennis en vaardigheden van de gemeentelijke crisisorganisatie.
  • Dit wordt gedaan door de lokale crisisorganisatie (of onderdelen) te oefenen om de kennis en vaardigheden op peil te houden.

De hulpdiensten voldoen aan de normen voor de opkomsttijden

  • Toetsen van de behaalde resultaten (opkomsttijden).
  • Het toetsen wordt gedaan door het opvragen en bespreken van tussentijdse rapportages.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

In de tussentijdse rapportages zien we dat de doelstelling voor opkomsttijden ambulance niet wordt behaald. De doelstelling is: 95% van de spoedritten blijven binnen de 15-minutennorm. Eind 2020 is deze 89,10%.

Ontwikkelingen?

Er zijn geen ontwikkelingen.

2.2 Openbare orde en veiligheid

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Een veilige gemeente dankzij een integrale aanpak

  • Uitvoering geven aan de kadernota Veiligheid 2019-2022 en het jaarplan veiligheid 2021. Daarbij ligt de focus op de inzet van preventiemaatregelen en het aanbieden van voorlichtingsactiviteiten. Op casusniveau wordt met betrokken partners een passende aanpak voorbereid om overlast en/of verdere problematiek tegen te gaan.

Afname ondermijnende criminaliteit

  • Bespreken van casuïstiek in het intergemeentelijk projectbureau (aanpak van ondermijningscriminaliteit in de regio Gelderland-Zuid).

Voorbeelden zijn: adresfraude, hennepteelt, illegale handel, etc. Indien noodzakelijk wordt een plan van aanpak opgesteld om tot concrete acties over te kunnen gaan. Zoals de inzet van een integrale handhavingsactie, waarbij bijvoorbeeld vergunningen worden gecontroleerd of een huisbezoek wordt gebracht bij vermoedens van bijvoorbeeld adresfraude.

  • Verhoging van gericht toezicht op straat, uitgevoerd door diverse veiligheidspartners zoals BOA, politie en overige toezichthouders, maar ook door bewustzijnsvergroting bij inwoners, ondernemers en bezoekers door hen te wijzen op het melden van signalen.

Afname vandalisme

  • Inzetten op het doen van aangifte van alle vernielingen die aan gemeentelijke eigendommen worden aangericht. Wanneer de dader bekend is, wordt de schade verhaald.

Afname van alcoholgebruik en -misbruik, drugsgebruik en drugshandel

  • Aanbieden van preventie/voorlichtingslessen aan VO scholen inzake alcohol, roken en blowen.
  • Aanpakken van drugsproductie en –handel door uitvoering te geven aan het beleid op grond van artikel 13b Opiumwet en het Regionaal hennepconvenant. Daarnaast wordt gericht ingezet op het voorkomen van deze vorm van criminaliteit door middel van communicatie over feitelijke overtredingen en door inwoners bewust te maken van signalen en de mogelijkheden om signalen te melden.
  • Inzetten medewerker van IrisZorg voor gerichte persoonlijke hulpverlening bij verslavingsproblematiek.
  • Inzetten op de uitwerking van het Preventie- en Handhavingsplan uitvoering Drank- en Horecawet 2018-2022. Hierbij worden jaarlijks terugkerende educatie, voorlichting en de organisatie van toezicht/handhaving ingezet.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Door corona konden niet alle geplande preventie-activiteiten in het kader van het Preventie- en Handhavingsplan uitvoering Drank- en Horecawet 2018-2022 worden uitgevoerd. Enkele campagnes konden niet fysiek worden uitgevoerd en/of afgerond. Daarom is gekeken naar wat wel tot de mogelijkheden behoorde. Daarbij is vervolgens gekozen om aan te haken bij een landelijk initiatief n.a.v. het Nationaal Preventie akkoord met de strekking ‘sportief, ook in de kantine – NIX18’. Ook is de Alcohol Verkeer Cursus (AVC) ingezet. De AVC wordt gegeven door de gemeente Neder-Betuwe in samenwerking met IrisZorg en is bedoeld om (jonge, toekomstige) weggebruikers bewust te maken van de gevolgen van het rijden onder invloed. Ook wordt tijdens de cursus aandacht besteed aan de effecten van drugs en het mobiel telefoongebruik (sms’en, appen, etc.) op de rijvaardigheid.

Ontwikkelingen?

Het thema cybercrime maakt onderdeel uit van het jaarplan veiligheid 2021 en werd vanuit die hoedanigheid meegenomen in de brede aanpak op het gebied van veiligheid. Echter, de toename van meldingen in de politiecijfers, de toenemende landelijke aandacht van dit thema en de ingeschatte risico's hebben geleid tot extra aandacht op het niveau van Gelderland-Zuid. In de laatste week van juni heeft daarom de week van de cyberveiligheid plaatsgevonden, waarbij de focus vooral lag op bewustwording en het geven van tips ter voorkoming van slachtofferschap. Deze extra aandacht wordt ook de komende periode, vanwege de prioriteit van het thema, voortgezet.

Deze pagina is gebouwd op 11/17/2021 08:34:07 met de export van 11/11/2021 14:04:38